Rólunk

Közel 30 éve (1983-ban) költöztem Leninvárosba futballistaként és tanárként. Már gimnazista koromtól készítettem S-8-as filmeket, leginkább az emberek, a mindennapi szokásaik, a különleges adottságaik és a gomba módra szaporodó szubkultúrális közösségek belső értékei, működése érdekelt. Sok fiatalt vonzott, az akkor még gyerek cipőben járó média, főleg, hogy városunkban már működött a helyi televízió. 1987-ben néhány lelkes szülő segítségével zártláncú rádió és televízió hálózatot és AV studiót hoztunk létre a 6.sz. Általános Iskolában. Ezzel egyidőben megalakult az AV szakkör is. Így kezdődött…

1992-től már nem csak az iskola tanulói, hanem a város lakói is nézhették ifjúsági műsorainkat, mivel a Tisza Tv akkori vezetése lehetőséget adott, hogy megjelenjünk a csatornájukon Suli TV néven, amiért most is köszönetet mondunk nekik.

Tanórán kívüli foglalkozás keretében működött a médiaoktatás. Az egyre bővülő létszám miatt szükségessé vált egy másik működési forma, ezért 1994-ben megalakult a Tiszaújvárosi Ifjúsági Vizuális Egyesület, amely már Színes Tv néven készítette műsorait.

2001-ben forrás hiány miatt megszűntek a műsorok, majd 2004-től BAMI Magazin néven indultak újra útjukra, a művészeti iskola támogatásával.

A saját és a munkatársaimmal közösen elkészített nyersanyagok és vágott műsorok közel 3000 óra életképet tesznek ki archívumomban, a város mindennapi életéből, kulturális és sportrendezvényeiről és az akkor aktuális eseményekről.

Sok olyan barátot, ismerőst láttam viszont az archívum digitalizálása közben, aki már sajnos nem lehet köztünk, Nekik szolgáljon mementóként, hogy úgy láthatjuk viszont Őket a kisfilmekről, ahogyan akkor éltek, nyilatkoztak, szórakoztak.

Szeretném megköszönni minden volt diák és felnőtt munkatársamnak a munkáját, a város lakóinak, hogy véleményükkel, interjúikkal segítették egykori munkánkat, ezért döntöttem úgy, hogy közkincsé teszem ezt az archívumot.

Tervem megvalósítását egy igazán profi csapat segíti, akik nélkül a jó szándékom csak terv maradt volna, mint ahogy eddig is, hiszen három éve dolgozom a weboldal tervén és csak a szakmai segítségükkel tudtam megvalósítani. Köszönöm Mindenkinek! Jelenleg is folyamatosan, nagy lendülettel dolgozunk azon, hogy a január elején indult oldalunk, sok örömet nyújtson Mindenkinek. Már eddig is elkészült több száz óra saját készítésű videó felvétel digitalizálása, mely videók Tiszaújvárosiakról, illetve egykori Leninvárosiakról szólnak. Ezeket folyamatosan töltjük fel az oldalra. Facebook profil indításával mértük le, hogy városunk egykori és jelenlegi lakói igényt tartanak-e erre, 8 nap alatt 1300-an jelölték az oldalt ismerősnek és egy hónap alatt több mint 2500-an lettünk és azóta is nagyon aktív élet folyik a profilon.

A profil tanulsága viszont új lehetőségeket is nyitott, hiszen ismerőseink és barátaink is ajánlottak fel saját gyűjteményükből fotókat és videókat, amelyet nagy örömmel fogadtunk és a saját nevük alatt került fel a profilra és az oldalra. Ha ez a tendencia így folytatódik, néhány éven belül egy jelentős korrajz tárhelye lesz városunkról, ez a közösségi oldal.

Mindenkinek jó szórakozást, böngészést és nosztalgiázást kívánunk a „Tiszaújvárosi Lokálpatrióták” oldalán.

 

                                                                                              Főszerkesztő

 

 

 

Bejelentkezés:

Megosztás:

Hírdetés

A tiszaujvarosretro.hu kiadója, a PV Stúdió. © 2013 Minden jog fenntartva.